Seizoenswerk
Met het aanbreken van de zomer is ook de tijd aangebroken voor seizoenswerk. Deze periode is bij uitstek de tijd dat veel bedrijven seizoenswerkers of vakantiekrachten aannemen om de tijdelijke piek in werk op te vangen. Maar waar moet u als bedrijf nu eigenlijk op letten als u aan de slag gaat met tijdelijke krachten voor seizoenwerk? Salarishuys heeft een aantal belangrijke punten op een rij gezet.
Waarom seizoenswerk?
De zomer is voor verschillende sectoren de tijd dat de hoeveelheid werk opeens sterk toeneemt. Hierbij kan gedacht worden aan de horeca die profiteert van het goede weer, landbouwers die massaal moeten oogsten en de toeristische sector die zijn hoogseizoen beleeft. Voor veel bedrijven dus een hele klus om de personele bezetting rond te krijgen. Seizoenswerkers of vakantiekrachten om het seizoenswerk op te pakken bieden dan vaak een uitkomst.
Voordelen inhuren seizoenswerkers en vakantiekrachten
Het inhuren van een seizoenswerker of vakantiekracht heeft voornamelijk financiële voordelen. Zo betaalt u voor een tijdelijk kracht die minder dan acht weken aaneengesloten werkt minder premie. Zo betaalt u voor tijdelijke krachten een lagere Colland-premie en voor scholieren en studenten een lage WW-premie. Daarnaast is het tijdelijke karakter een belangrijk voordeel. Aangezien de periode van drukte vaak van tijdelijke aard is, is het handig dat het contract van deze seizoenskracht na deze periode afloopt. En met een beetje geluk krijgt u te maken met een gemotiveerde medewerker die blij is dat hij of zij aan de slag kan.
Waar u op moet letten bij seizoenswerk
– Periode: u mag maximaal acht weken gebruik maken van een gelegenheidswerker. Vakantiekrachten mogen maximaal zes weken werken, werken ze langer, dan wordt de vakantiekracht gezien als een tijdelijke kracht.
– Minimumloon: de regeling bij verloning van een seizoenswerker of vakantiekracht werkt hetzelfde als verloning bij een vervanger van een vaste kracht. U dient hier minstens het minimumloon uit te betalen.
– Arbeidstijdenwet: voor jongeren gelden aparte werktijden. U dient hier rekening te houden met de speciale arbeidstijdenwet. Tot een vakantiekracht 18 jaar wordt, dient u per leeftijd te bekijken hoeveel en hoelang een vakantiekracht maximaal mag werken.
– Uitbetalen bij ziekte: ondanks dat een tijdelijke kracht slechts tijdelijk voor uw bedrijf actief is, heeft hij of zij wel dezelfde rechten als de andere werknemers in het bedrijf. Dit houdt voor de werkgever dus in dat in het geval van ziekte ook doorbetaald dient te worden, maximaal tot einde contract.
– Zorgverzekering: als u tijdelijk buitenlands personeel aanstelt, bent u verplicht een zorgverzekering voor hen af te sluiten.
– Aangepaste werkzaamheden: de soort werkzaamheden die een seizoenswerker of vakantiekracht mag uitvoeren is per leeftijd verschillend. Zo gelden voor een medewerker van 23 jaar natuurlijk andere regels dan een scholier van 15 jaar.
Verloning seizoenswerk
Voor de verloning van seizoenswerkers en vakantiekrachten heeft u de keuze uit enkele mogelijkheden:
– Netto all-in uur loon: hierbij is de vergoeding voor vakantiegeld en toeslag voor vakantiedagen inbegrepen. Deze regeling komt in de praktijk het meeste voor;
– ‘kaal’ bruto uurloon: vakantiegeld en toeslag voor vakantiedagen wordt hierbij direct uitbetaald en apart op de salarisspecificatie uitbetaald. Dit is in de meeste gevallen een aantrekkelijke keuze.
Salarishuys ondersteunt u graag bij het afhandelen van de loonadministratie die seizoenswerk met zich meebrengt. Zo kunt u dit met een gerust hart uit handen geven en dragen wij zorg voor een correcte afhandeling van uw loonadministratie.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Maak hier direct een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking
Bronnen:
Rijksoverheid.nl
Ondernemersbusiness.nl
ZLTO.nl